ADANYA PPBM ADALAH DARI SOKONGAN DAP – ANNUAR

Keputusan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang bersetuju membentuk gabungan rasmi dengan Pakatan Harapan (PH) jelas membuktikan bahawa parti diasaskan Tun Dr Mahathir Mohamad itu lahir hasil daripada sokongan DAP.
Malah, Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa menegaskan pembentukan gabungan rasmi itu adalah suatu perkara yang sudah dijangka berikutan PPBM tidak mempunyai kekuatan untuk bergerak sendiri.
“Sebenarnya sejak hari pertama PPBM dilahirkan, ia adalah parti yang dilahirkan oleh DAP dan diberi semangat oleh DAP.
“Sebelum parti ini lahir mereka telah berkongsi pentas dengan DAP. Jadi tidak boleh dinafikan PPBM. Ia tidak lahir lagi, kelahirannya itu (berteraskan) golongan DAP. Kalau hari ini baru hendak isytihar dia berpakat dengan DAP, ia sudah dijangka kerana kalau berdiri sendiri, PPBM tidak mempunyai kekuatan,” katanya selepas berucap pada Persidangan UMNO Cawangan seluruh Kedah, di sini, hari ini.
Tun Mahathir sebelum ini menyatakan pendirian PPBM yang bersetuju membentuk gabungan rasmi dengan PH sekali gus bakal menyertai pilihan raya umum akan datang di bawah satu logo dan manifesto serta meletakkan seorang calon bagi setiap kerusi yang diputuskan.
Pada masa sama, Annuar berkata, pihaknya berharap UMNO melihat konteks ‘ancaman’ daripada gabungan PPBM-PH itu untuk membina antibodi politik parti supaya bertambah kuat dalam berdepan musuh.
“Bila kita dicabar kita ambil secara positif, jangan kita kata PPBM bukan ancaman kita. Dalam parti, kita tidak pernah memandang remeh pada sesiapa sahaja kerana walaupun seekor nyamuk mungkin kita tidak boleh tidur satu malam.
“Cuma jangan kerana nyamuk, kelambu hendak dibakar. Jadi pada saya kita gunakan ancaman mereka untuk membina antibodi UMNO,” katanya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment