BERAT KES INI NI!!!! SELEPAS MARINA , MAHATHIR SENDIRI HINA ISTANA

1. Jemputan dan pembatalan jemputan ke atas Tun Mahathir Mohamad dan isteri ke Istiadat Melafaz dan menandatangani Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong oleh Seri Paduka Baginda Sultan Muhammad V, telah dilakukan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu secara tertib dan penuh budi pekerti.

2. Ia dilakukan secara bertulis dan ditujukan kepada mereka yang terbabit sahaja tanpa sebarang kenyataan akhbar mahupun hebahan. Malah jelas tertera dalam surat tersebut perkataan SULIT. Ini jelas budi pekerti Istana Negara dalam berhadapan dengan rakyat seperti mana Waadad Sang Sapurba dan Demang Lebar Daun.
Maka sembah Demang Lebar Daun (mewakili anak melayu dan pewarisnya). ‘Adapun Tuanku segala anak cucu patik sedia akan jadi hamba ke bawah Duli Yang Dipertuan; hendaklah ia diperbaiki oleh anak cucu duli Tuanku. Dan jika ia berdosa, sebesar-besar dosanya pun, jangan difadhihatkan, dinista dengan kata-kata yang jahat; jikalau besar dosanya dibunuh, itupun jikalau berlaku pada hukum Syarak.’

Maka titah Sang Sapurba,(mewakili Raja-raja Melayu dan pewarisnya) ‘Akan pinta bapa itu hamba kabulkanlah, tetapi hamba minta satu janji pada bapa hamba.’ Maka sembah Demang Lebar Daun, ‘Janji yang mana itu, Tuanku?’ 

Maka titah Sang Sapurba, ‘Hendaklah pada akhir zaman kelak anak cucu bapa hamba jangan durhaka pada anak cucu kita, jikalau ia zalim dan jahat pekerti sekalipun.’ Maka sembah Demang Lebar Daun, ‘Baiklah Tuanku. Tetapi jikalau anak buah Tuanku dahulu mengubahkan dia, maka anak cucu patik pun mengubahkanlah’
 3. Tindakan Marina Tun Mahathir memuat naik surat SULIT Istana Negara kepada bapanya dalam media sosial adalah satu tindakan cuba meraih politik simpati. Malangnya, ia hanya memalukan keluarga Tun Mahathir sendiri. Sekarang pada tanggapan umum, Istana Negara “sudah tidak berkenan” dengan Mahathir.

4. Jika Marina tidak memuat naik surat tersebut tentulah tiada siapa pun tahu akan penolakan Istana terhadap Mahathir. Strategi simpati yang cuba diraih sudah menjadi “boomerang” kepada Mahathir sendiri.

5. Sungguhpun tujuan pendedahan tersebut untuk mendapat simpati, namun rakyat mula melihat pendedahan tersebut sebagai tindakan tidak bermoral dan bermotifkan politik.

6. Hari ini Mahathir pula menulis dalam blognya mendakwa penarikan tersebut bermotifkan politik. Soalnya, siapa yang mempolitikkan isu ini? Istana yang melakukan secara senyap dan sulit atau keluarga Mahathir yang melalak macam orang mabuk?-MYKMU.NET
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment