Tun M, Muhyiddin percayalah Qada dan Qadar: Ku Nan

Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, beliau kecewa dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menyertai perhimpunan haram BERSIH 5 di ibu negara semalam.

“Saya pun tak faham, dulu cakap ini semua tak patut berlaku…saya rasa mereka ini angkuh dan terlalu kecewa, jadi percayalah pada qada dan qadar,” katanya.

Dalam pada itu katanya, tindakan disiplin akan dikenakan terhadap ahli-ahli UMNO yang menyertai perhimpunan haram di ibu kota semalam.

Setiausaha Agung UMNO itu memberitahu, pihaknya sedang meneliti rakaman perhimpunan tersebut bagi mengenal pasti ahli parti yang terbabit perhimpunan haram BERSIH 5 dan Gerakan Baju Merah.

Kes mereka akan dirujuk kepada Lembaga Disiplin UMNO untuk buat keputusan dan apa yang mereka patut lakukan.

“…sekarang kita akan lihat kesemua rakaman perhimpunan semalam dan teliti siapa yang ambil bahagian.

“Saya amat kecewa dengan apa yang berlaku, saya sendiri pantau semalam dan dapati banyak perkara yang tak sepatutnya dilakukan oleh rakyat Malaysia,” kata Menteri Wilayah Persekutuan itu.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan Gotong-Royong Mega 2016 Bersepadu Perangi Aedes peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di sini Ahad.

Sementara itu, Tengku Adnan berkata pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) belum mengenal pasti nilai kerugian dan sedang meneliti kerosakan ke atas harta benda awam yang dilakukan pada perhimpunan tersebut.

Terdahulu, dalam ucapannya beliau berkata sehingga 12 Nov, sejumlah 7,833 kes denggi dilaporkan di Kuala Lumpur dan Putrajaya, peningkatan 569 kes berbanding 7,264 kes dalam tempoh yang sama tahun lalu.

“Bagi jumlah kumulatif kematian denggi sehingga 12 November adalah 18 kematian, berbanding 32 kematian bagi tempoh sama pada tahun 2015, iaitu menurun sebanyak 14 kematian,” katanya.

Katanya kes dan kematian denggi di ibu kota yang dilaporkan sehingga 12 Nov menunjukkan Parlimen Bandar Tun Razak paling tinggi iaitu 1,095 kes dan empat kematian, diikuti Parlimen Segambut (899 kes, tiada kematian) dan Parlimen Setiawangsa (880 kes, dua kematian).

Sementara, beliau berkata Projek Perumahan PPR Kampung Baru Air Panas telah mengalami 10 episod wabak denggi tahun ini dengan 44 kes berbanding enam kali wabak pada tahun lepas dengan 48 kes demam denggi.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment