PAS tidak gentar gertakan Mahathir dan PH

ika mengikut sifir politik Tun Mahathir Mohamad, PAS perlu memilih untuk bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) atau dijadikan 'pariah politik' kerana "makan dedak".

Sehubungan itu, Pengerusi PPBM itu menegaskan kesediaan partinya menentang PAS jika ia tidak menyokong gerakan pembangkang mahu menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, PH yang merangkumi PKR, DAP dan Amanah harus diberi sokongan penuh menjatuhkan Najib dan mendakwa parti politik yang enggan turut serta mungkin sudah termakan 'dedak'.

"Sebab itu kita akan menentang sesiapa yang tak sertai gerakan jatuhkan Najib," kata Mahathir pada Konvensyen kali pertama Pakatan Harapan di IDCC, Shah Alam, Sabtu lalu.

"Sesiapa yang menimbulkan masalah dalam PH adalah orang Najib. Mereka sebenarnya menyokong Najib dan ada besar kemungkinan dapat dedak," kata Dr Mahathir.

Dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan Sungai Besar Jun lalu, Dr Mahathir secara terbuka mendakwa Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sudah 'nampak' dedak yang mendorongnya mahu bekerjasama dengan Najib.

Walaupun Dr Mahathir tidak merujuk kepada PAS mahupun Hadi secara langsung, tetap  kali ini beliau tegas mengatakan pihak yang enggan turut serta menjatuhkan Najib "menerima dedak atau rasuah".

PAS tolak gerakan jatuhkan Najib selain pilihan raya

PAS sebuah parti pembangkang utama dilihat masih belum menunjukkan keghairahan untuk bekerjasama dengan PH demi memastikan saingan 'satu lawan satu' menentang Barisan Nasional (BN) pada PRU14.

Pada masa sama, PAS menolak cubaan untuk menjatuhkan Najib di luar kerangka sistem pilihan raya umum, seperti tunjuk perasaan anjuran BERSIH yang disokong oleh PH.

Dalam isu kononnya PAS enggan bekerjasama dengan PH kerana 'bermusuh' dengan DAP dan Amanah, Dr Mahathir berkata, masalah itu adalah 'terlalu kecil' dan beliau juga pernah memusuhi pemimpin PH.

"Jangan cakap kami tak setuju dengan PH sebab ada DAP dalamnya. Bukan kerana itu. Saya dahulu musuh ketat Lim Kit Siang.

"Saya juga musuh ketat beberapa tokoh lain dalam parti lain tapi permusuhan itu perkara kecil berbanding usaha untuk jatuhkan musuh terbesar iaitu Najib," kata Dr Mahathir.

Sikap lantang Mahathir ini bukan baru. Rekod politiknya menunjukkan bahawa beliau sering mengambil sikap bahawa sesiapa sahaja yang menghalang cita-cita dan rencana politiknya akan menjadi musuhnya.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang pernah merasai sendiri 'kemarahan' politik Mahathir dan bersama pemimpin DAP lain seperti mendiang Karpal Singh pernah ditahan di bawa Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA).

Begitu juga dengan 'anak emasnya' Datuk Seri Anwar Ibrahim. Meskipun kombinasi di antara beliau dengan Anwar dianggap terbaik untuk Malaysia, apabila Anwar bersilang pendiriannya dengannya, Anwar dipecat dan diaibkan.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment