Malaysia Bukan Negara Yang Langsung Tiada Kebaikan - Ka Chuan

KUALA LUMPUR: Malaysia menikmati pertumbuhan ekonomi yang kukuh dengan adanya asas yang kukuh di negara ini, kata Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Ong Ka Chuan.

Beliau berkata tidak ada sesiapa pun yang patut menganggap Malaysia sebagai negara tanpa sebarang kebaikan kerana negara ini telah mencatatkan pembangunan ekonomi yang pesat dan mengecapi kemakmuran.

Dalam tempoh tiga suku pertama tahun 2016, perdagangan Malaysia mencecah RM1.077 trilion, termasuk RM568.36 bilion dalam eksport.

Ka Chuan, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II berkata jumlah perdagangan Malaysia telah meningkat sebanyak 0.6 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

"Ini dapat dilakukan melalui kerja keras berterusan masyarakat Cina dan perniagaan-perniagaan daripada semua kaum," katanya kepada perwakilan dalam mesyuarat agung tahunan Wanita MCA pagi Sabtu.

"Malaysia bukannya sebuah negara yang langsung tiada kebaikan, seperti yang dilihat oleh sesetengah orang. Hanya lihat kepada asas perdagangan kita sebagai contoh, ia sentiasa kekal kukuh dan berkembang secara sihat walaupun terdapat suara-suara negatif terhadap negara ini," katanya.

Sambil mengakui terdapat beberapa kelemahan di kalangan pemimpin politik dan penjawat awam, beliau berkata Barisan Nasional sebagai parti pemerintah, perlu mengenal pasti punca masalah.

Beliau berkata kerajaan juga perlu mengambil langkah yang sesuai untuk menangani kebimbangan rakyat seperti kenaikan harga, isu keselamatan dan kelemahan penguatkuasaan untuk memastikan masyarakat terus hidup aman dan makmur.

Beliau menggesa ahli-ahli parti, tidak kira usia, untuk bekerjasama memberi nafas baharu kepada parti.

"Ahli-ahli kita adalah sumber yang paling berharga.

"Ahli-ahli parti kanan mesti menjadi mentor kepada ahli muda dan memberi mereka ruang mencukupi untuk terus berkembang," katanya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment