Kos Menara Merdeka dijangka RM7 bilion...Jadikan Bangunan Tertinggi DI Malaysia Selepas KLCC

Permodalan Nasional Bhd (PNB) menjangkakan kos keseluruhan pembinaan Menara Merdeka PNB118 di bawah projek Warisan Merdeka,bakal menelan belanja kira-kira RM7 bilion.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Abdul Rahman Ahmad berkata bagaimanapun, buat masa ini PNB akan menumpukan perhatian terhadap pembinaan fasa pertama yang menelan belanja RM5 bilion.

"Projek ini mengandungi tiga fasa di mana fasa pertama terdiri daripada pembinaan menara dan pusat membeli-belah, fasa kedua untuk pembinaan kediaman manakala fasa ketiga untuk pembinaan bangunan komersial yang lain.

"Kos (pembinaan) masih tetap pada RM5 billion bagi fasa pertama dan kami amat yakin kos ini di bawah rangkuman yang telah kita buat dahulu," katanya kepada pemberita pada majlis penuangan konkrit pembinaan asas menara Merdeka PNB118, di Kuala Lumpur Sabtu.

Terdahulu dalam ucapan beliau, Abdul Rahman berkata selepas siap kelak menara itu akan setinggi 630 meter, termasuk puncak menara, dan akan menjadi bangunan tertinggi di Malaysia dan Asia Tenggara.

"Projek mega dan berimpak tinggi ini dijangka mewujudkan 10,000 peluang pekerjaan, dan lebih-lebih lagi selepas fasa tersebut siap kelak apabila perniagaan dan aktiviti ekonomi lain mula beroperasi.
"Jangkaan kehadiran syarikat multinasional sebagai penyewa di menara ikonik ini juga mewujudkan pekerjaan pendapatan tinggi bagi pelbagai kemahiran dan kepakaran untuk rakyat Malaysia," katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Merdeka Ventures Sdn Bhd Tengku Datuk Ab. Aziz Tengku Mahmud berkata 10,000 peluang pekerjaan itu dijangka diisi oleh tenaga kerja tempatan.

"Kita jangkakan penghuni menara ini kebanyakannya terdiri daripada
syarikat tempatan tetapi sudah tentunya apabila kita membina sesuatu yang ikonik seperti menara ini, akan ada pertanyaan daripada syarikat antarabangsa (untuk penghunian).

"Kami menjangkakan 20 tingkat akan dihuni syarikat antarabangsa manakala bakinya diisi syarikat tempatan," katanya.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment