Keluar EU: Matawang Britain jatuh paling teruk sejak 31 tahun lalu....Inilah Akibat Nak Keluar Sangat Dari EU

Mata wang pound menjunam pada paras terendah dalam tempoh 31 tahun berikutan kebimbangan Brexit bakal memberi buruk kepada ekonomi United Kingdom.

Pound merosot melepas AS$1.27, lebih rendah daripada kejatuhan serta-merta selepas referendum Kesatuan Eropah (EU) pada 23 Jun lalu.

Pelan rancangan Brexit sedang dimulakan sejak beberapa hari lalu.

Rundingan dengan EU dijangka bermula awal tahun depan dan Brexit dijadual bermula dua tahun selepas itu dan United Kingdom akan mempunyai kuasa untuk mengawal imigresen.

Para pemimpin Eropah telah menjelaskan jika Britain tidak membenarkan pergerakan bebas warga EU merentasi sempadannya, ia akan kehilangan hak untuk akses kawasan perdagangan bebas.

Isu itu menjadi kebimbangan para pelabur semula berbanding dua isu utama - iaitu para pengeksport mungkin sukar bersaing di Eropah dan bank-bank akan kehilangan keupayaan untuk menjalankan perniagaan secara bebas di rantau itu.

Ribuan firma kewangan di United Kingdom kini memiliki kebebasan untuk berdagang di Eropah tanpa memiliki subsidari di setiap negara.

Dan bagi perniagaan adalah penting untuk Britain: akaun sektor perkhidmatan kewangan dan yang berkaitan mewakili 12 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar.

Bloomberg melaporkan Perdana Menteri Theresa Mei akan 'menolak untuk mengutamakan' industri perkhidmatan kewangan dalam rundingan keluar dengan EU.

Memetik tiga sumber kerajaan Bloomberg berkata, sektor itu kini kurang goyah berbanding semasa pentadbiran David Cameron.

Sebaliknya, May kini menumpukan kawalan sempadan pertama Britain pertama.

Kempen Brexit telah berjanji untuk mengenakan had baru kepada bilangan rakyat EU memasuki United Kingdom.

Bagi para pelabur strategi itu dikhuatiri akan menyukarkan United Kingdom daripada EU dan mengakibatkan kesusahan bertahun bagi Britain.

Ekonomi United Kingodm terbukti lebih berdaya tahan daripada yang dijangkakan selepas referendum tetapi kejatuhan mendadak dalam nilai pound dan suntikan besar wang daripada Bank of England telah membantu mengehadkan kejatuhan.

Ketua Perbendaharaan, Philip Hammond mengakui ekonomi British akan membayar harga untuk Brexit.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment