PAS percik limau ke luka DAP... Nasrudin 'ajar' Guan Eng

PAS pada Jumaat menyindir DAP supaya mengukur tahap populariti Lim Guan Eng melalui pemilihan parti bukannya pilihanraya negeri.

Ibarat percik limau ke luka DAP... Ketua Penerangan PAS pusat Nasrudin Hassan mahu parti Cina itu menyegerakan pemilihan sekiranya DAP mahu mengukur sokongan terhadap Guan Eng, parti itu tidak seharusnya menangguhkan pemilihan partinya.

"Sekiranya benar DAP mahu mengukur tahap keyakinan terhadapnya, tindakan yang lebih berobjektif yang patut dilaksanakan ialah menyegerakan pemilihan parti; bukannya menangguhkan lagi proses itu.

"Keyakinan ahli-ahli parti terhadap parti sendiri adalah lebih utama untuk diukur dahulu," kata Ahli parlimen Temerloh itu dalam satu kenyataan media.

Katanya lagi, pilihanraya Pulau Pinang boleh diadakan selepas perbicaran terhadap tuduhan rasuah Lim selesai dan rakyat akan membuat pilihan berdasarkan keputusan mahkamah.

"Sekiranya Lim didapati tidak bersalah, DAP pasti mendapat sokongan yang lebih padu daripada rakyat Pulau Pinang.

"Sekiranya Lim disahkan bersalah pula, rakyat Pulau Pinang terselamat daripada terus memberikan mandat pemerintahan kepada pemimpin dan parti yang tidak cekap, tidak berakauntabiliti dan tidak telus," tegasnya.

Bagaimanapun katanya, PAS sedia bertanding sekiranya pilihan raya negeri diadakan pada bila-bila masa.

DAP sebelum ini menangguhkan pemilihan pucuk pimpinan parti itu atas alasan mahu memberi tumpuan kepada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Majlis eksekutif pusat parti (CEC) dijadual mengadakan pemilihan semula pada 29 September, tetapi perlembagaan parti membolehkan ia ditangguhkan sehingga 18 bulan bagi memberi laluan kepada PRU.

Lim ketika ini berdepan asakan untuk berundur daripada pengkritiknya selepas didakwa atas dua pertuduhan rasuah melibatkan pembelian sebuah banglo di Pulau Pinang.

Comments

Popular posts from this blog

RUPANYA RAMAI YANG SALAH MANDI WAJIB, INI CARA MANDI WAJIB YANG BETUL

Wajib Baca....8 perkara Lee Kuan Yew akan lakukan jika memerintah Malaysia