Pelancaran ABNxcess 'Era Baru' Televisyen Malaysia - PM

KUALA LUMPUR: Rangkaian kabel TV digital pertama di Malaysia, ABNxcess yang membawa 50 saluran pada peringkat permulaan, telah dilancarkan secara rasmi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Bukit Jalil di sini Sabtu.

Dihoskan oleh Asian Broadcasting Network (ABN) Sdn Bhd, acara itu menyaksikan pelancaran jalur lebar berkelajuan tinggi ABN yang baru (HSBB) dan perkhidmatan TV berbayar.

Bercakap pada pelancaran itu, Najib berkata perkhidmatan itu menandakan satu "era baru" dalam televisyen Malaysia.

"Saya yakin pelancaran ini akan menandakan satu era baru dalam penyebaran maklumat dan hiburan di seluruh negara," kata beliau dalam ucapannya di Stadium Putra.

Beliau telah diiringi oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dan Pengerusi Eksekutif ABN Media Group Tan Sri KK Eswaran.

Najib mengucapkan tahniah kepada ABN terhadap perkhidmatan barunya, sambil menambah kemunculan TV kabel digital di sini akan merapatkan jurang digital untuk semua rakyat Malaysia.

"Ini ialah apa yang kerajaan mahu lihat," kata Najib.

Beliau juga berharap dengan kehadiran ABN, rakyat Malaysia juga akan mendapat peluang untuk mempamerkan kandungan tempatan melalui rangkaian di peringkat serantau dan antarabangsa.

ABN berjanji kepada pelanggan mereka bahawa mereka tidak perlu bimbang tentang cuaca buruk yang mengganggu TV seperti yang dialami mereka.

"Pelanggan ABNxcess boleh menikmati TV definisi tinggi tanpa gangguan cuaca," kata Pengerusi ABN Laksamana (B) Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor.

Untuk perkhidmatan jalur lebar, ABN menawarkan kelajuan 10Mps, 30Mbps dan 50 Mbps pada pakej RM129, RM219 dan RM369 sebulan.

Perkhidmatan TV berbayar ABNxcess akan mengenakan kos tambahan RM29.99 untuk 50 saluran dengan tambahan 'free-to-air TV', radio dan aplikasi permainan.

ABNxcess juga termasuk 10 saluran definisi tinggi (HD) tanpa sebarang caj tambahan.

ABN tidak menyebut secara khusus saluran yang akan menjadi sebahagian daripada pakej TV berbayar itu.

Perkhidmatan ini pada peringkat awal akan dilaksanakan di 24 kawasan di Lembah Klang dan Johor Baru, dengan perkembangan yang dijangka kawasan-kawasan lain dalam tempoh lima tahun akan datang.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment